Bonding
Bonding diş, İngilizce tanımdan türeyen bir diş estetiği uygulaması ismidir. ‘Bonding’ İngilizce ‘yapıştırma’ anlamına gelir. Bonding diş uygulaması dişleri korumak ve estetik açıdan daha güzel hale getirmek için yapılır.
Diş estetiği alanında gülüş tasarımı kapsamına girer. Bonding için kullanılacak malzeme dişlerin doğal rengiyle uyumlu olacak şekilde uygulanır.
Bonding nedir sorusunun en genel cevabı ‘estetik diş düzeltme uygulamasıdır’. Bu uygulama dişlerde kırılma çatlama gibi problemlerle oluşan estetik sorunları gidermek ve diş rengini daha iyi hale getirmek için tercih edilir. Dişler arası boşlukların (diastema) kapatılması için de bonding etkili bir yöntemdir.
Koruyucu diş hekimi yöntemleri arasında olan uygulama sırasında özel bir reçine bir uzman tarafından dişe uygun şekilde yapıştırılır. Bonding sisteminde mikrotil ve nano partiküllü estetik dolgular kullanılarak bonding reçinesi elde edilir.
Bonding Diş Avantajları
Diş bonding için uygunsa sonuçtan memnun kalma oranı çok yüksektir. Bonding tedavisi hızlı sonuç verir ve hemen güzel bir gülüşe kavuşabilirsiniz. Tedavinin avantajları şöyledir:
- Dişlerde aşınmanın minimumda hatta neredeyse sıfır olduğu bir yöntemdir.
- Hızlı uygulama yapılabilir, tek seansta 4-5 diş işlemden geçebilir.
- Diş araları ve biçim bozuklukları kolayca düzeltilir.
- Diş renkleri değiştirilebilir.
- Bakımı doğru yapıldığında bonding dişler uzun ömürlüdür.
- Doğal diş görünümü kolaylıkla yakalanır.
- Genelde anestezi ihtiyacı olmaz.
- Lamina ve estetik porselene göre daha hesaplıdır.
- Düzeltme gerekirse kolaylıkla yapılabilir.
Bonding Diş Ne Kadar Dayanır?
Bonding nedir sorusundan sonra akla gelen ilk soru bonding diş ne kadar dayanır, sorusudur. Bonding dişin dayanıklılığı kullanılan malzemenin kalitesine ve hekimin işlem sırasındaki özenine göre değişir.
Kaliteli malzeme tecrübeli ellerle, titizlikle kullanıldığında bonding dişler ile uzun yıllar güzel bir gülüşe sahip olabilirsiniz. Diş bonding sonrası iyi korunursa süre 10 yıla kadar uzayabilir. Bu süre sonundaki aşınmalar ve bozulmalar genellikle basit bir cilalama işlemiyle düzeltilir.
Bonding Diş Nasıl Uygulanır?
Bonding diş tedavisi adım adım şöyle gerçekleşir:
- İşlem sırasında alerjik reaksiyon riskine karşı önce kullanılacak malzemelerle ilgili bilgi verilir ve kişinin işlem için uygunluk durumu netleşir.
- Bonding dolgusunda işlem yapılacak kişi doktor yönlendirmesiyle bonding dolgusu rengini seçer.
- Diş temizliği yapılır.
- Hastanın durumuna göre anestezinin gerekip gerekmediğine karar verilir ve gerekliyse anestezi yapılır.
- Dişlerin hazırlığı yapılır. Çoğunlukla dişlerin sadece dışarıda kalacağı bir deliği olan lastik örtü ile işlem sırasında tükürükten izole bir ortam sağlanır.
- Diş ile dolgu reçinesinin birbirine iyi tutunması için mikro fırça ile dişe bağlayıcı maddeler kullanılır.
- Diş rengiyle uyumlu bonding reçinesi uygulanır.
- Kullanılan materyaller dişin iç yüzeyi ve dış yüzeyi için farklı olabilir.
- Gülüş tasarımında son dokunuşlar ve cila ile işlem sonlanır.
Bonding Diş Tedavisi
Kompozit lamine ve estetik dolgu isimleriyle de bilinen bonding sistemiyle diş yüzeyi korunarak bonding materyali uygulaması kolaylıkla yapılır. Bonding diş tedavisi süresi uygulama yapılacak diş sayısı ve hekimin tecrübesine göre değişkenlik gösterir.
Tek dişlik tedaviler ortalama 1 saat, 2-3 dişlik tedaviler genelde 1-2 saat süren tek seansla tamamlanır. Tedavi sırasında ve sonrasında ağrı ya da acı hissi olmaz.
Tedaviden sonra kişinin durumu ve hekimin yönlendirmesine göre kontrol ve ek işlem seansları gerekebilir. Bu seanslarda dişe iyi bakılmış mı, herhangi bir düzeltme gerekiyor mu diye bakılır. Eğer ihtiyaç duyulursa ek cilalama işlemi yapılabilir.
Ayrıca bonding için anestezi uygulanmışsa işlem sonrası dudak uyuşmuş şekilde olduğu için işlem sonucu tam net anlaşılmayabilir. Kontrol seansı bu tip durumlar için de kesin tabloyu gözlemlemek için gereklidir.

